Kiedy AX=B układem Cramera?
Aga: Macierz A= 1 2 −2
2 3 t
0 −1 1
Macierz B: 0
t+3
0
a) dla jakich wartości parametru t AX=B jest układem Cramera? Wyszło mi, że dla t różnego od
−3
b) rozwiąz podany układ równań x= A
−1 B i podstawiałam sobie za t 1.
Czy to jest dobrze?
Wałkuje ten temat macierzy bo niedawno miałam kolokwium i nie wiem czy zrobiłam dobrze
23 sty 23:47
Aga: ?
23 sty 23:55
Aga: Jak myślicie?
24 sty 00:10
Aga: To jest dobre rozwiązanie czy nie?
24 sty 00:27
Jack:
a) policz wyznacznik A... det A= 3+4−4+t=t+3 ⇒ t≠−3. Ok
b) postawiasz sobie t= cośtam, gdy pytają o rozwiązania szczegółowe. Rozwiązane bazowe powinno
zawierać parametr (o ile istnieje).
24 sty 00:39
Aga: Ok, dzięki wielkie
24 sty 00:47