Funkcja f(x)=log2(x+5) Miejsce zerowe i ciągłość
Funkcjanusz: Witam mam takie pytanie odnośnie zadania.
Mam ustalić czy funkcja jest ciągła, jeżeli tak to dlaczego.. no i miejsce zerowe
f(x)=loga2(x+5)
Miejsce zerowe wychodzi mi x=−5, jednak w kluczu zapisane jest że −5 to nie jest miejsce
zerowe.
Dziękuję z góry bardzo za odpowiedzi
23 sty 23:37
Tomek.Noah: no bo nie jest miejsce zerowe otrzymasz w ten sposob:
log2(x+5)=0
x+5=1
x=−4
po uwzglednieniu dziedziny (x∊(5,∞)) miejscem zerwoym jest punkt (−4,0)
23 sty 23:39
Tomek.Noah: tam w dziedzinie ma byc −5 nie 5
23 sty 23:40
Funkcjanusz: Racja

dzięki,
a jeśli chodzi o ciągłość?
23 sty 23:41
Tomek.Noah: miales granice?
23 sty 23:43
Funkcjanusz: co nie co miałem
23 sty 23:45
Tomek.Noah: no to z takiego pewnego def a mianowcie Heinego mozna psrawdzic czy funkcja jest ciagla
http://www.math.edu.pl/ciaglosc-funkcji 
nie jest trudne wezmy taki argument np x
n nalezacy do dziedziny
lim
x→xn(log(x+5))=log
2(x
n+5)
f(x
n)=log
2(x
n+5) wiec widac ze jest to samo a wiec jest ciagla
To chyba cos takeigo bedzie
23 sty 23:50
Godzio:
Wypadałoby pokazać, że logarytm sam w sobie jest ciągły

(przynajmniej u mnie )
23 sty 23:52
Tomek.Noah: Ja jestem juz tak do tylu z matma ze....

Nie bede rozpisywal sie w zadaniach
23 sty 23:55