fuck: Gimnazjum ukonczylo 38 uczniow,a 7 z nich otrzymało wyróznienie. Wyróznione dziewczęta
stanowily 20% wszystkich dziewczyn, a wyróznieni chłopcy 1/6 wszystkich chłopców klas
trzecich. W tym gimnazjum w klasach trzecich było:
a) 18 dziewczyn
b) 20 dziewczyn
c)38 dziewczyn
d) nie było dziewczyn
23 sty 22:57
Basiek: d− dziewczyny
c− chłopcy
d+c=32
... policzyć
23 sty 23:14
fuck: nie mam pojęcia jak
23 sty 23:18
Eta:
No i problem
Basiek dokończ
23 sty 23:19
pigor:
niech d=? − szukana liczba dziewcząt klas III, wtedy 38−d − liczba chłopców klas III
gimnazjum i warunki zadania opisuje np. takie równanie wyróżnionych dzieci :
20%d+16(38−d)=7 /*60 ⇒ 12d+380−10d=420 ⇒ 2d=40 , czyli d=20 odp b)
23 sty 23:27
Basiek: Ups. Nie było mnie, przepraszam

Myślałam, że będzie jasne
23 sty 23:33
fuck: Spoko
23 sty 23:48