Znajdź m, wzór ogólny funkcji kwadratowej oraz współrzędne przecięcia paraboli z
Patryk392: Parabola będąca wykresem funkcji f, przecina oś ox w punktach o współrzędnych (m−2,0), (m,0),
gdzie m jest pewną liczbą rzeczywistą.
Wierzchołkiem tej paraboli jest punkt W(−3,−2).
a) Oblicz m
b) Wyznacz wzór funkcji w postaci ogólnej.
c) Podaj współrzędne punktu przecięcia się paraboli z osią oy
23 sty 22:53
Kasia: współrzędna wierzchołka x leży pomiedzy miejscami zerowymi, po środku. czyli x1=−4, x2=−2,
m=−2
mając miejsca zerowe zapisujesz w postaci iloczynowej a(x−x1)(x−x2), wymnażasz i otrzymujesz
postać ogólną ax2+bx+c. Uwaga na a
Funkcja przecina oś OY w punkcie x=0 (0,C)
23 sty 23:01
Patryk392: a) jest łatwe.
W(−3,−2)
x=−3
oś symetrii znajduje się x=−3 zatem jest jednakowo odległa od m−2 oraz m, zatem:
m−2<−3<m
m=−2
W b) już coś mi nie poszło, ponieważ:
f(x)=a(x−p)
2+q
0=a(x+3)
2−2
0=a(x
2+6x+9)−2
Δ=36−36=0, x=−6/2, x=−3
0=a*(9−18+9)−2
0=2
Nie wiem co robię źle... coś chyba pomieszałem.

Pozdrawiam, liczę na odpowiedź.
23 sty 23:04
Patryk392: o dziękuję Kasiu, wyprzedziłaś mnie
23 sty 23:06
Kasia: a znajdujesz podkładając współrzędne punktu, przez który przechodzi wykres funkcji. Na przykład
miejsce zerowe (−2;0)
Wychodzi a=2
23 sty 23:19
Patryk392: Akurat z miejscem zerowym trochę ciężko, bowiem podstawiając pod f(x) 0 wychodzi takie coś, że:
f(x)= ax
2+6ax+8a
0=4a−12a+8a
0=0
Ale podstawiając chociażby wierzchołek W(−3,−2) wychodzi elegancko:
f(x)= ax
2+6ax+8a
−2=9a−18a+8a
−2=−a | * (−1)
a=2
Jeszcze raz dziękuję

Pozdrawiam.
23 sty 23:35
Kasia: Licząc wcześniej deltę, tam gdzie wyszło Ci x=−3 logiczne, że w równaniu 0=a*0−2 wyjdzie Ci
sprzeczność.
Do postaci kanonicznej f(x)=a(x+3)2−2 podstawiasz punkt (−2;0) i wychodzi równanie
0=a(−2+3)2−2, skąd a=2
23 sty 23:41