k
uu: Eta mogłabyś mi pomoc z tym zad? prosze

Pole trójkąta rozwartokątnego jest równe 8. dwa boki tego trójkąta mają długosc 4 i 5. oblicz
długość trzeciego boku trójkąta. wynik zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
23 sty 22:53
ICSP: prawię ci to już drugi raz gdyż zapewne o zacnym wzorze Herona nie słyszałeś.
23 sty 22:59
23 sty 22:59
uu: dziękuję. już będę wiedzieć. a tak zrobic to?
podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4. środek trójkąta opisanego na tym trójkącie
dzieli jedną z wysokości trójkąta na odcinki, których stosunek długosci jest równy 3 : 5.
oblicz sinus kąta zawartego między ramionami tego trójkąta.
23 sty 23:02
23 sty 23:05
uu: a jak to wyliczyc?
23 sty 23:06
Eta:
| | 4*8x | | 1 | |
|CD|= h= 8x , x>0 P= |
| = 8 ⇒ x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | |AB| | |
z tw. sinusów |
| = 2R ⇒ sinα=.......... |
| | sinα | |
23 sty 23:44