Możecie sprawdzic?
boko: Witam, możecie sprawdzić czy dobrze to liczę?
w= (2/3) / (1+(√5/3))2 = (2/3) / (1 + (2√5/3) + (5/9)) = ostateczny wynik = ((28/9) +
(4√5/3)) / 3
Ostateczny wynik jakiś dziwny − mało uproszczony więc domniemam ze jest gdzieś błąd
23 sty 22:43
beti: | | 2/3 | | 2/3 | | | | 2 | | 9 | |
w = |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| | 1+(√5/3)2 | | wzór | | | | 3 | | 14+2√5 | |
teraz tylko usunąc pierw. z mianownika
23 sty 22:51
Aga: beti jak Ty podnosisz sumę do kwadratu!
24 sty 10:02