Pochodne latwizna
Pochodnia: oblicz pochodną:
f(x)=5x
4−3*2
x−2tgx+3π
Na tym przykladzie moze ktos rozwiazać żebym skapczył o co chodzi

kolejne
f(x)=x
2*logx
23 sty 22:35
Pochodnia: Potrafi ktos to rozwalic?
23 sty 22:43
23 sty 22:45
Aga: ta ostatnia mi wyszła w liczniku 20x8−70x3
w mianowniku 25x4
23 sty 22:55
Aga: Przepraszam, żle. Myślałam, ze funkcji wyjściowej jest 5x2
Pochodna powinna być: w liczniku: −4x8+14x3−70x
a mianowniiku (5−x2)2
23 sty 23:18
Pochodnia: Wg tego co mi podalas w pierwszym wyszlo mi cos tkaiego. 20x3−6ln*2x−2+2tg2x
Tylko nie wiem czy cos takiego moze zostac ?
24 sty 10:39
Artur z miasta Neptun: yyy nie.
pochodna wychodzi:
| | 2 | |
f' = 20x3 − ln(8)*2x − |
| |
| | cos2x | |
24 sty 10:45
Pochodnia: mozesz to rozpisac ? bylbym wdzieczny
24 sty 10:53
Pochodnia: nie wiem skad wziales to 8
24 sty 10:54
Pochodnia: | | 2 | |
bo mi wychodzi − 20x3− ln(6)*2x − |
| |
| | cos2x | |
24 sty 10:58
Artur z miasta Neptun: (3*2x)' = 3*(2x)' = 3*ln(2)*2x = ln (23)*2x = ln (8)*2x
24 sty 11:05
Artur z miasta Neptun: a jak się mnoży logarytm przez stałą
24 sty 11:06
Pochodnia: Artur mozesz jeszcze te 2 powyższe pochodne zrobić ? rozpisac chodzi o to zebym zalapal o co tu
chodzi bo z gory przyjalem ze to ciezkie jak cholera i nie dam rady musze to nastawienie
zmienic i sie za to zabrac
24 sty 11:30
Artur z miasta Neptun:
f(x)=x
2*logx ... rozumiem że to jest log x (logarytm 10) a nie ln x (logarytm naturalny)
| | 1 | | 1 | |
f' = 2x*log x + x2*( |
| ) −−−− ponieważ (logax)' = |
| |
| | x* ln x | | a*ln a | |
24 sty 11:41
Artur z miasta Neptun:
| | −2*7*x6*(5−x2) − (−2x7)*(−2x) | |
f' = |
| |
| | (5−x2)2 | |
24 sty 11:49
Artur z miasta Neptun: sorki ... błąd w 1 pochodnej ... w ułamku powinno być x*ln 10
24 sty 11:59
Pochodnia: Kolejne pochodne:
| | 4x5−2 | |
y= |
| jak radzic sobie z tymi pierwiastkami |
| | √2+√3 | |
24 sty 13:30
Artur z miasta Neptun: w mianowniku nie ma nigdzie "x" ? Jak nie to traktuję to jako stałą
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y' = ( |
| *(4x5−2))' = |
| *(4x5 −2)' = |
| *20x4 |
| | √2+√3 | | √2+√3 | | √2+√3 | |
24 sty 13:37
Pochodnia: chodzi o to żeby dążyć do uproszczenia wyrażen gdzie nie wystepuje x , bo one nam tu do niczego
nie sa poatrzebne ? Łapie po malu
24 sty 13:43
Pochodnia: nie sa potrzebne tj. nie wpylwaja na sprawdzenie pochodnych, sa stale .
24 sty 13:44
Pochodnia: ?
24 sty 14:16
Artur z miasta Neptun:
inaczej ... stała mnożona prze 'coś zależnego od x' "wypada" przed pochodną (tak jak np. 2x−4 =
2(x−2))
24 sty 14:21
jane: jak masz np. 4x3 + 6x2 + 2 = 3 * 4x2 + 2 * 6x
2 nie piszemy bo tam nie było x
to robisz tak że tą liczbę która jest potęgą x wpisujesz przed to wyrażenie a od potęgi x
odejmujesz 1, dlatego jak było 4x do 3 to piszesz 3 razy 4x do 3−1 czyli 3 razy 4x do 2 co
daje nam 12x do drugiej ; )
24 sty 20:40