| dx | ||
∫ | ||
| 3x2 +2x +1 |
| dx | dx | |||
∫ | = ∫ | i teraz podstawienie robisz. | ||
| 3x2+2x+1 | (√3*x + 1/√3)2+2/3 |
| dx | 3 dx | dx | ||||
∫ | = ∫ | = 3∫ | ||||
| 3x2 + 2 x + 1 | 9*x2 + 6*x + 3 | (3*x + 1)2 + 2 |
| 3 | dx | 3x+1 | |||||||||||||
całka I = | ∫ | = i podstaw | = t ⇒ 3x+1=√2t | ||||||||||||
| 2 |
| √2 |
| √2 | √2 | dt | ||||
i dalej 3dx=√2dt , czyli dx= | dt , wtedy całka I = | ∫ | = | |||
| 3 | 2 | t2+1 |
| √2 | √2 | 3x+1 | ||||
= | arctg t+C = [ | arctg( | )+C. | |||
| 2 | 2 | √2 |