matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
help
Sweet:
obliczyc: ∫xe
−5x
dx prosze o szczegolowe rozpisanie przykładu,
23 sty 21:38
Tomek.Noah:
Ja mysle ze to bedzie cos takiego:
1
∫xe
−5
=|−5x=t dx=−
dt|=
5
1
1
1
1
=
∫te
t
dt=
(te
t
−∫e
t
dt)=
e
t
(t−1)=
e
−5x
(−5x−1)
25
25
25
25
23 sty 22:41