Rozwiąż nierówność
Kevio: Rozwiąż nierówność. Próbowałem na kilka sposobów ale nic nie wychodzi.
7x − 6 < 7(1−x)
23 sty 21:31
Tragos:
Niech t = 7
x, t > 0
| | 7 | |
t − 6 < |
| / *t (bo t > 0) |
| | t | |
t
2 − 6t − 7 < 0
t
2 + t − 7t − 7 < 0
t(t +1) − 7(t+1) < 0
(t−7)(t+1) < 0
t ∊ (−1, 7) ⋀ t > 0
t ∊ (0, 7)
7
x > 0 ⋀ 7
x < 7
x ∊ R ⋀ x < 1
Odp. x < 1
23 sty 21:36
beti: przekształć:
(7
x)
2 − 6*7
x − 7 < 0
podstawienie: 7
x=t, t>0
t
2 − 6t − 7 < 0
dalej już chyba wiesz
23 sty 21:38
Kevio: wow dzięki
A jeszcze jedno pytanie.
jak mam np. takie wyrażenie
|x−3|+|x|≤x
to co sie dzieje z tym x po prawej stronie? tak samo sie zachowuje jak |x|?
23 sty 21:40
beti: nic się nie dzieje
moduły rozpisujesz − otrzymujesz 3 przedziały − i w każdym z nich rozwiązujesz nierówność
23 sty 21:42
Tragos: niestety nie, takie coś trzeba na 3 (lub jak kto woli 4) przypadki
23 sty 21:42
Kevio: z lewej strony będę miał przedziały od −∞ do 0, od o do 3 i od 3 do +∞ − to daje 3 przypadki
a ten 4?
23 sty 22:09
Aga: trzy, trzy .
23 sty 22:14
Kevio: czyli x mam rozpatrzeć tak samo jak |x|? to znaczy dla minusowych będzie −x a dla dodatnich x?
23 sty 22:17
Aga: x po prawej stronie zawsze przepisujesz tak samo, po prostu x.
23 sty 22:20
Kevio: aha, dzięki. Zapomniałem.
A takie podobne do pierwotnego zadania.
27*9x −12*3x +1<0 nie bardzo wiem co zrobić z tym. Podstawić sie nie bardzo da...
23 sty 22:24
Aga: 3x=t, t>0
9x=(3x)2=t2
27t2−12t+1<0
licz dalej.
23 sty 22:27
Kevio: omg ja to jestem jednak głupi... dla mnie (3x)2 równało się 32x
wielkie dzięki
23 sty 22:35
Eta:
Nie jesteś "głupi", bo to prawda : (3
x)
2= 3
2x
23 sty 22:40
Kevio: No to co z tym równaniem w końcu?
23 sty 22:42
Kevio: a dobrze, bo jak będzie t to już gra gitara
23 sty 22:43
Eta:
23 sty 22:43