prawdopodobieństwo
tomek: Losowo wybrano dwa dowolne wierzchołki pewnego sześcianu i połączono je odcinkiem.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że otrzymany odcinek jest dłuższy od krawędzi tego sze−
ścianu?
Może mi ktoś powiedziec jak obliczyć moc Ω ?
23 sty 21:21
Aga: Wierzchołków jest 8 , wybieramy 2.
23 sty 21:24
tomek: ale co to ma znaczyć ten zapis ?
w odpowiedziach ma wyjść 4/7 −.−"
23 sty 21:28
Aga: Moc Ω.
23 sty 21:49
tomek: No tak, ale to 8 i 2 co to, ułamek czy co ?
23 sty 21:54
Aga: Wszystkich odcinków jest 28, a 12 krawędzi,pozostałe są dłuższe od krawędzi i jest ich
28−12=16.
IAI=16
| | 16 | | 4 | |
P(A)=UIA}{IΩI}= |
| = |
| |
| | 28 | | 7 | |
23 sty 21:56
tomek: dziękuję
23 sty 22:04
Mila: Albo inaczej:
Długości odcinków :
12 krawędzi − każda ma dł. a
12 przekątnych ścian − każda ma dł. a
√2
4 przekątne sześcianu każda dł. a
√3
Razem 28 odcinków
| | 16 | |
p(A) = |
| wybieram 16 odcinków z 28 |
| | 28 | |
24 sty 21:08