matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
paulii.:
rozwiąż równanie |
√
(2−
√
5
)
2
+2−x | = 0
23 sty 21:16
pigor:
|
√
(2−
√
5
)
2
+2−x|=0 ⇒ ||2−
√
5
|+2−x|=0 i 2−
√
5
<0 ⇒ |−2+
√
5
+2−x|=0 ⇒ ⇒ |
√
5
−x|=0 ⇔
√
5
−x=0 ⇔
x=
√
5
23 sty 21:23