rownanie trygonometryczne
hashiri: Witam,
Rozwiaz rownanie:
23 sty 21:10
Kejt:
ale nie jestem pewna..lepiej żeby ktoś to potwierdził..
23 sty 21:13
beti: cos jest funkcją parzystą, więc raczej będzie tak:
x=...
23 sty 21:23
Kejt: fakt..
23 sty 21:24
hashiri: Ja mam takie odpowiedzi :
| | π | |
x = − |
| + 2kπ lub x = −π − 2kπ |
| | 2 | |
Czy te odpowiedzi sa dobre

?
23 sty 21:25
pigor:
moim zdaniem wyniki powinieneś uzyskać takie :
x= −π2+2kπ lub x=−π+2kπ (podstaw sobie i sprawdź np. dla k=0, ±1, ...)
23 sty 21:33
beti: Fakt, przecież w grę wchodzi II i III ćw.
Sorry, mój błąd
powinno być:
| π | | 3 | | π | | 5 | |
| −x = |
| π lub |
| −x = |
| π |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
23 sty 21:33
beti: czyli ostatecznie będzie tak jak mówi pigor
23 sty 21:34
pigor: hashiri masz dobrze , a ten minus przy 2kπ możesz śmiało zamienić na +
23 sty 21:35
Aga: Na pewno są dwie serie rozwiązań
| π | | π | |
| −x=x0+2kπ lub |
| −x=−x0+2kπ |
| 4 | | 4 | |
23 sty 21:36
hashiri: Ok wielkie dzięki koledzy
23 sty 22:34
hashiri: i koleżanki
23 sty 22:34
hashiri: Mam jeszcze takie zadanie z trygonometrii :
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = sinx +
√3cosx
Proszę o szybką pomoc
24 sty 11:29
Artur z miasta Neptun:
no to masz rozwiązać de facto:
| | sinx | |
sinx = −√3cos x −>dla cosx ≠0 (a i tak nie może być = 0) |
| = −√3 ⇔ tg x = −√3 |
| | cosx | |
...
24 sty 11:31
Artur z miasta Neptun: chwila chwila ... sorki
zbiór wartości −> czyli jakie 'y−ki' mogą być
24 sty 11:33
hashiri: no tak, jakie Y−ki ?
24 sty 11:43
hashiri:
24 sty 11:54
Artur z miasta Neptun:
na poziomie gimnazium/liceum nie wiem jak Ci pomóc ... bo bym to wyznaczył po prostu z
pochodnej
24 sty 11:58
hashiri: Wie, ktoś może jak to rozwiązać ?
25 sty 00:46
ZKS:
Które?
25 sty 00:51
hashiri: post z 24 sty 11:29
25 sty 01:00
ZKS:
| | 1 | | √3 | |
sin(x) + √3cos(x) = 2(sin(x) * |
| + |
| * cosx) = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
= 2(sin(x)cos |
| + sin |
| cos(x)) = 2sin(x + |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
Korzystałem z sinαcosβ + sinβcosα = sin(α + β)
Wyciągnij wnioski jaki jest ZW.
25 sty 01:08