Zbadaj czy istnieje następująca granica i oblicz jeśli istnieje
adam: mam tutaj takie zadanko:
Zbadaj czy istnieje następująca granica i oblicz jeśli istnieje:
n−>
∞
23 sty 21:09
Tomek.Noah: istnieje i wynosi "a"
23 sty 23:35
adam: jak do tego doszedłeś ;>?
24 sty 00:10
Jack:
| | sin n | |
ogarnij wzór limn→∞ |
| =1  |
| | n | |
24 sty 00:41
adam: to jest chyba przy n→0
24 sty 11:00
pigor:
niestety , to nie jest prawdą , bo wzór ten byłby prawdziwy, gdyby n→ 0
24 sty 11:06
pigor:
tak , dlatego tu lim an = ∞
24 sty 11:14
Artur z miasta Neptun:
jak nie jest jak jest
| | sin (a/2n) | |
limn−>∞ 2n*sin (a/2n) = lim∞ |
| = /// i teraz dwie drogi można obrać: |
| | 1/2n | |
| | sin (a*2n) | |
1) 1/2∞ = 20 // = limn−>0 |
| −−− i lecisz ze wzoru podanego wyżej |
| | 2n | |
| | sin 1/n | | −1/n2 cos (1/n) | |
2) limn−>∞ |
| = //z d'Hospitala// = limn−>∞ |
| = |
| | 1/n | | −1/n2 | |
lim
n−>∞ cos(1/n) = 1 // −−− i lecisz ze wzoru
24 sty 11:14
pigor:
przepraszam , macie rację zasugerowałem się nie potrzebnie tą
∞ , a przecież tam mamy jej
| | | |
odwrotność , czyli 0 , bo ... = lim a * |
| = a * 1 = a |
| | | |
24 sty 11:21
adam: a teraz jeszcze pytanie do treści zadania. Czy mam zbadać czy ta granica istnieje zanim ją
obliczę? jeśli tak to jak?
24 sty 11:58
Artur z miasta Neptun:
pytanie −−− studiujesz czy liceum?
24 sty 12:07
Artur z miasta Neptun:
zresztą bez większej różnicy ... w treści zadania masz "zbadaj czy", a nie "udowodnij/wykaż"
... więc rozwiązując granicę, "badasz" czy ów ciąg posiada granicę
24 sty 12:09
pigor: nie musisz nic badać, jeśli napiszesz , że korzystasz z granicy elementarnej lim x→0
| | sinx | | a | | a | |
|
| =1 , gdzie u ciebie przy n →∞, x= |
| = [ |
| ] → 0 , przy oczywiście a≠0 |
| | x | | 2n | | ∞ | |
, o czym trzeba napisać (koniecznie)
24 sty 12:49