23 sty 21:02
tomek: 2/x2 + 6x + 9 ≥ 0 // : x2
2 + 6x3 + 9x2 ≥0
x(6x2 + 9x + 2 ) ≥ 0
teraz wystarczy rozwiązac graficznie
23 sty 21:26
tomek: najpierw trzeba wyliczyć delte , x1 , x2 a potem graficznie
23 sty 21:26
beti: tomek, a jak z wyrazu 2 wyciągnąłeś x przed nawias?
23 sty 21:28
tomek: łoooo ! I źle
23 sty 21:29
gość: pomoże ktoś?
23 sty 21:31
ICSP: na pewno dobrze przepisałeś?
Dokładnie taka jest teść zadania?
23 sty 21:37
gość: tak
23 sty 21:37
ICSP: to zajmie jakieś 20 min jak nie więcej.
23 sty 21:39
gość: jeśli możesz to pomóż
23 sty 21:41
ICSP: Pewnie źle przepisałeś.
najpierw jak to się zazwyczaj robi rozwiązanie równania :
| 2 | |
| + 6x + 9 = 0 D: x∊ R\{0} |
| x2 | |
przemnażam przez x
2
6x
3 + 9x
2 + 2 = 0
| | 1 | | 1 | |
6(y − |
| )3 + 9(y − |
| )2 + 2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
po wykonaniu wszystkich działań :
a to jest z kolei równe
Δ > 0 więc równanie będzie posiadało jeden pierwiastek rzeczywisty.
y = u+v
wtedy
tworzymy równanie kwadratowe :
| | 49 | | 1 | | 49 − 9 | | 40 | |
Δ = |
| − |
| = |
| = |
| jaka ładna  |
| | 144 | | 16 | | 144 | | 144 | |
| | 1 | |
y = 3√z1 + 3√z2 = − |
| (3√7+2√103 + 3√7−2√103) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
wiec x = − |
| (3√7+2√103 + 3√7−2√103) − |
| |
| | 2 | | 2 | |
"Widać" że x < 0
więc :
| 2 | | 1 | | 1 | |
| + 6x + 9 ≥ 0 ⇔ x ∊ x = (− |
| (3√7+2√103 + 3√7−2√103) − |
| |
| x2 | | 2 | | 2 | |
;0) suma (0 ; +
∞)
23 sty 21:58
gość: Dzięki
23 sty 21:59
ICSP: tylko przelicz czy błędu nie popełniłem...
23 sty 22:00