analityczna
buhaj: napisz równanie stycznej do okregu a równaniu x2+y2−8x−4y=5 przechodzącej przez pkt. p=(0,5)
23 sty 20:51
Pepsi2092: równanie kierunkowe prostej to : y=ax+b wstawiasz współrzędne pkt p=(0,5)
5=a*0+b
b=5
wracasz do równania prostej i zapisujesz to co tutaj wykombinowałes czyli y=ax+5 i teraz układ
równań:
x
2+y
2−8x−4y−5=0
y=ax+5 i za y podstawiasz a potem jak dojdziesz do równania
kwadratowego z parametrem a to pamiętaj o warunku że Δ=0 bo to ma być prosta styczna, czyli ma
jeden pkt wspólny z okręgiem

I jak możesz to podaj wynik to Ci ktoś sprawdzi
24 sty 02:01
pigor: o! tutaj zauważ, że
dany punkt p=(0,5) leży na tym okręgu (podstaw sobie te x=0 i y=5 do jego równania i wyjdzie
ci L=P) , wtedy sprawa jest prostsza, bo
x2+y2−8x−4y=5 ⇔ x2−8x+16+y2−4y+4=5+16+4 ⇔ (x−4)2+(y−2)2=25 − dane równanie
okręgu w postaci kanonicznej , zatem
(0−4)(x−4)+(5−2)(y−2)=25 − szukane równanie stycznej do tego okręgu w punkcie p=(0,5)
leżącym na nim , czyli
−4x+16+3y−6=25 ⇔ 4x−3y+15=0 − szukane równanie prostej stycznej w postaci ogólnej
24 sty 14:22