liczby zespolone
Bartek: Rozwiąż równanie:
2z +(3−i)* sprzężenie z=5+4i
Ja to zacząłem robić o tak:
2z +(3−i)(x−iy)=5+4i
Przyszło mi też do głowy, że skoro Prawa strona jest 5+4i tzn. że prawa strona jest (5,4)
No i podstawiłem w sprzężenie 5 oraz 4 a tam gdzie jest 2z zrobiłem 2(5+4i) a na koniec
zrobiłem o takie coś: 2(5+4i) + (3−i)(5−4i) − 5 − 4i= 0 wyszła mi z tego funkcja kwadratowa,
która nie ma pierwiastków, więc chyba spaprałem. Pomoże ktoś?
23 sty 20:21
Bartek: No to ja odświeżam, bo mi zależy. Muszę się też pochwalić,bo w międzyczasie rozwiązałem inne −
tyle,że uzasadnienie akurat...
23 sty 20:40
pigor:
niechz=(x,y)=x+yi=? i jak wiesz i2=(−1,0) = −1 to twoje równanie
przyjmie postać :
2(x+yi)+(3−i)x−yi)=5+4i ⇒ 2x+2yi+3x−3yi−xi −y=5+4i ⇒
5x−y−(x+y)i=5+4i ⇔ 5x−y=5 i x+y=4 ⇒ 6x=9 i y=4−x ⇒
x=32=1,5 i y=2,5=52 , zatem z=(x,y)= (32, 52)=32+52i
23 sty 21:05
Bartek: Kurcze, żesz no...jak na to patrzyłem to tak czułem, że to może mieć coś wspólnego ze
współczynnikami i z wielomianami, ale pewny nie byłem. Dziękować
23 sty 21:13