;]
pojąć: oblicz jakie największe pole może mieć trójkąt, w którym suma długości boku i wysokości
opuszczonej na ten bok jest równa 10
23 sty 20:20
Bizon: napisz wzór na pole tego trójkąta ... i szukaj max tej funkcji
23 sty 20:34
pojąć: a+h = 10
P= 1/2 a*h
a= 10 − h
P= 1/2 * (10−h) *h
P= (5−1/2h)*h
P= 5h − 1/2hh tak?
23 sty 20:42
pojąć: P= 5h −1/2h2 poprawka
23 sty 20:43
pojąć: moze wzór na pole podstawić jako funkcje i liczyć wtedy
23 sty 20:44
Tragos: dobrze kombinujesz, tylko pamiętaj o założeniach
0 < a < 10
0 < h < 10
| | 1 | |
P(h) = − |
| h2 + 5h, h ∊ (0, 10) |
| | 2 | |
jest to funkcja kwadratowa, której ramiona skierowane w dół, zatem osiąga największą wartość w
punkcie h
x (o ile h
x ∊ (0, 10))
23 sty 20:51
Tragos: oj h
x mi się napisało, h
w ma być
23 sty 20:52
pojąć: p= −b/2a
q=delta/4a
to są współrzędne
dlaczego ta pierwsza
23 sty 20:56
Tragos: można i tak, ale szybciej obliczysz największe pole znając h (potem obliczysz a) i podstawisz
do pierwszego wzoru, a tak to będziesz się bawić z deltą...
23 sty 20:58
pojąć: dobra liczmy
ma wyjść 12,5cm2
hx = −5/14 = 20 zatem mamy wysokosc
23 sty 21:03
pojąć: a co z a
23 sty 21:04
Tragos: a według mnie
a = 10 − h = 10 − 5 = 5
23 sty 21:06
pojąć: juz wiem lece dalej
23 sty 21:08
pojąć: jeszcze jedno chcę wiedzieć co z tą parabolą dlaczego pierwsza współrzędna mi tam potrzebna
jest dlaczego nie druga?
23 sty 21:09
Aga: Gdy a<0 ,to funkcja kwadratowa przyjmuje wartość największą dla x=p i wynosi ona .....
23 sty 22:19
pigor:
no i znowu czas to pieniądz i tak : jeśli a,h − podstawa i wysokośc wzg. niej to
a+h=10 , stąd
h=10−a , więc
pole
S(a)= 12ah=
12a(10−a)=
−12a(a−10) − parabola ramionami do dołu ,
więc
wartość największą pole S osiąga w połowie sumy miejsc zerowych tej paraboli (na jej osi
| | 0+10 | |
symetrii) , czyli w a= |
| = 5 i wtedy h=10−a=5=a |
| | 2 | |
odp. wartość największą pole takiego trójkąta osiąga , gdy długości podstawy i wysokości
względem niej są równe 5 , a wtedy
− jak kogoś interesuje − pole to
Smax.=12*5*5=
252=
12,5 .
23 sty 22:35