Wielomiany
Uczen pani Białek: Kolejne zadanie z wielomianow z 1 gwiazdka

Dla jakich wartosci parametrow a ,b , c liczba r jest trzykrotnym pierwsiatkiem wilomanu w(x)
jesli:
W(x)=x
5 − 3x
4 +ax
3 + bx
2 +cx −1 r=1 ?
Prosze o pomoc..
23 sty 20:17
Kejt: miałeś schemat Hornera?
23 sty 20:19
Uczen pani Białek: Chodzi Ci o te dzielenie wielomianu w tabelce?
23 sty 20:20
Basiek: W(x)= (x−1)
3(x+e)(x+f)
Pierwszy składnik ze wzorów skróconego mnożenia, a potem można sobie to tak faaajnie ułożyć w
układy równań

Sporo roboty, ale fajna łamigłówka się wtedy z tego robi

Ale Hornerem też powinno wyjść i to szybciej i prościej... a szkoda
23 sty 20:22
Kejt: tak jest. umiesz?
23 sty 20:23
Uczen pani Białek: No ale jak podziele juz 3 razy to co potem mam zrobic?
23 sty 20:24
Kejt: w ostatniej komórce tabelki po prawej na dole powinno Ci wyjść wyrażenie złożone z a,b,c i
zgodnie z twierdzeniem Bezout jeśli pierwiastkiem wielomianu jest 1, to jest on podzielny
przez x−1. czyli wyrażenie w tej komórce musi być równe zero. Tak robisz trzy razy i masz
układ trzech równań, rozumiesz?
23 sty 20:26
Tragos: ostatnie kolumny z danego dzielenia przyrównać do 0, otrzymasz układ równań i oblicz z tego a,
b, c )
23 sty 20:26
Uczen pani Białek: Oki dzieki
23 sty 20:30