prosze o pomoc
pietrek: prosze o pomoc
pietrek: czas połowicznego rozpadu pierwiastka premieniotwórczego jest równy 3000 lat . oblicz
masę
pierwiastka która pozostanie z 10 kg pierwiastka po upływie 1500 lat
ps− to jest zadanie z matematyki nie z chemii wiec prosze o pomoc w matematycznym obliczeniu
tego zadania
23 sty 20:14
Basiek: Nie mając zielonego pojęcia o tym czymś.., wydaje mi się, że
Połowiczny po 3000 lat=> 1/2* 10 kg= 5kg
Ale tu będzie po 1500 latach rozpadnie się połowa z połowy , czyli 1/2*1/2* 10kg= 2,5kg
odp: 2,5kg
23 sty 20:17
pietrek: ehh policzyłem tak i też mi wyszło tak jak koledze ... w odpowiedzi do zadania ma wyść około
7kg
23 sty 20:22
Basiek: To ja nie wiem. Chemia jest zła.
23 sty 20:25
pietrek: tylko to jest zadanie z matmy

dobra główkuje dalej
23 sty 20:27
adam: ale to ma być waga tego co zostanie czyli jak rozpadnie się połowa z połowy to nie zostanie 2,5
kg tylko 10−2,5kg=7,5kg
23 sty 20:31
pietrek: to też wiem to dlaczego w odp mam okolo 7 zamiast 7,5
23 sty 20:34