Oblicz monotonicznosc funkji
frasar: Musze obliczyc monotonicznosc funkcji f(x)=1/2−x2
23 sty 20:11
bart: napisz to pozadnie
23 sty 20:12
Bizon:
... oj bart ... sam napisz to porządnie ...
23 sty 20:16
frasar: no jest napisane porzadnie
23 sty 20:17
frasar: pomoze ktos? bo obliczylem pochodna i wyszla mi 2x ale nie wiem co z tym dalej zrobic
23 sty 20:52
Tragos:
f rośnie w przedziale (−
∞, 0>
f maleje w przedziale <0,
∞)
23 sty 20:54
kakauko: 4√√3−i2
23 sty 20:54
Kejt: a chciałby ktoś to pochodną policzyć? bo sama jestem ciekawa jak by to wyglądało..
23 sty 20:56
frasar: sory zle zapisalem
w liczniku jest : 1
a w mianowniku : 2 − x2
23 sty 20:57
Tragos:
| | 1 | | (1)'(2−x2) − 1(2−x2)' | | −(2−x2)' | |
f'(x) = ( |
| )' = |
| = |
| |
| | 2 − x2 | | (2 − x2)2 | | (2 − x2)2 | |
i teraz patrzymy
funkcja jest rosnąca, gdy
f'(x) > 0
x > 0
f jest rosnąca, gdy x > 0
funkcja jest malejąca, gdy
f'(x) < 0
x < 0
f jest malejąca, gdy x < 0
23 sty 21:04
Tragos: oczywiście jeszcze dziedzinę, czyli 2 − x2 ≠ 0 wziąć pod uwagę
23 sty 21:13
frasar: no ale wychodzi ze w jakich przedzialach jest rosnaca a w jakich malejaca?
23 sty 21:18
Tragos: 2 − x2 ≠ 0
x2 ≠ 2
x ≠ −√2 ⋀ x ≠ √2
f rośnie w przedziałach (0, √2) oraz (√2, +∞)
f maleje w przedziałach (−∞, −√2) oraz (−√2, 0)
23 sty 21:21
frasar: Ta pochodna zrozumialem, ale nie moge rozkminic jak to jest w jakich przedzialach rosnie a w
jakich maleje, tzn jak to zapisac
23 sty 21:29