Prostokąt o przekątnej dlugości 10 obrócono dookoła boku dlugości 8 ,oblicz obje
Sylwek: Prostokąt o przekątnej dlugości 10 obrócono dookoła boku dlugości 8 ,oblicz objetość tak
otrzymanej bryły.
w odpowiedzi jest 72π natomiast mi wychodzi 288π, nie wiem gdzie robię błąd..
23 sty 19:57
Sylwek:
23 sty 20:40
beti: napisz jak robisz to poszukamy błędu
23 sty 21:14
Sylwek:

V=πr
2*h
10
2=8
2+r
2
100=64+r
2
r=6
V=π36*8
23 sty 21:23
beti: Też mi tak wychodzi, więc sądzę, że w podręczniku jest po prostu błąd w odp.
23 sty 21:26
Sylwek: zapewne tak bo nie widzę innego rozwiązania.. Dziękuję za odpowiedź
23 sty 21:29