równanie
tn: rozwiąż równanie:
x4−3x2−14x2−20x−24=0
23 sty 19:53
Eta:
Wskazówka : W( −2)=0 i W( 6)=0
i podziel dwa razy schematem Hornera przez ( x+2) i ( x−6)
23 sty 20:09
tn: Eta, a dlaczego to działa?
23 sty 21:29
Eta:
Myślę,że o takie równanie chodzi:
x4−3x3−14x2−20x−24=0
Szukasz pierwiastków wymiernych wśród podzielników wyrazu wolnego: ±1,±2,±3,±4,±6,±12
W(−2)= 16+24−56+40 −24= 0 ⇒ x= −2 jest pierwiastkiem równania
W(2)=............. ≠0 W(3) =...........≠0 W(−3)=..... ≠0
W( 6)= 1296−648−504−120−24=0 ⇒ x= 6 −−− jest pierwiastkiem
dzieląc ( x4−3x3−14x2−20x−24) : ( x+2)(x−6) = x2+x+2
x2+x+2=0 Δ<0 −−− brak pierwiastków w zb. R
odp: rozwiązania równania x= −2 v x= 6
23 sty 21:50
tn: czyli po prostu trzeba zapamiętać ten schemat − czy można to jakoś zrozumieć
Eta pomóż jestes ostatnią deską ratunku
23 sty 21:54
tn: 1)czy mam sprawdzać wszystkie dzielniki ? cza aby któryś czasem nie jest pierwiastkiem?
2) po co potem jeszcze dzielić to?
23 sty 21:59
ICSP: omg. Kolejne fajne równanie
23 sty 22:00
Eta:
Ejjj
ICSP nie mąć głowy
tn
23 sty 22:02
23 sty 22:03
tn: Eta,
kiedy warto używać metody kombinowania(przyrównywanie do zera), a kiedy tej(czy ona zawsze
zadziała)?
23 sty 22:06
ICSP: Co złego to nie ja
23 sty 22:06
Eta:
Dla tn
Rozwiąż równanie:
x3−6x2+13x −12=0
23 sty 22:06
tn: już sie biorę do roboty
23 sty 22:07
Eta:
Jeżeli pierwiastki są wymierne to zawsze "zadziała"
ale np: równanie x
3 −4x =0
widać prosty rozkład
x(x
2−4)=0
x(x−2)(x+2)=0 ⇒ x=..... v x=..... v x=....
Rozwiąż to równanie, które podałam w poprzednim poście
23 sty 22:10
ICSP: już rozwiązuję
23 sty 22:11
Eta:
23 sty 22:14
Eta:
Zajmij się
studencie ICSP 
całkami, granicami, macierzami
23 sty 22:15
tn: patrzę się na wyraz wolny czyli 12
wypiszę dzielniki: 1,−1,2,−2,4,−4,6,−6,12,−12
Teraz podstawię dzielniki i sprawdzę który jest pierwiastkiem

W(1) ≠0 (nie jest pierwiastkiem)
W(−1) ≠ =0
.... ≠ 0
W(3) = 27 − 54 + 39−12 = 0
naszym pierwiastkiem jest na pewno 3, więc dziele schematem Hornera(gdyż sytuacja sprzyja)
x
3−6x
2+13x −12:(x−3) = x
2−3x+4
Δ<0
jedynym rozwiązaniem jest x = 3
zgadza sie?
23 sty 22:17
tn: "Jeżeli pierwiastki są wymierne to zawsze "zadziała" "
czyli takie rozwiązania które się pierwiastko−trzy−podobne?
2)rozumiem że reszta przy dzieleniu się nie pojawi ze względu na twierdzenie Bezouta?
3)co gdyby jednak delta wyszła > 0 (co z tym wtedy robić)?
23 sty 22:19
Godzio:
Ale mącenie co nie
ICSP ? Można to tak ładnie pogrupować...
x
3 − 6x
2 + 13x − 12 = x
3 − 3x
2 + 4x − 3x
2 + 9x − 12 =
x(x
2 − 3x + 4) − 3(x
2 − 3x + 4) = (x − 3)(x
2 − 3x + 4)
I po co się męczyć

?
23 sty 22:20
ICSP: W środę egzamin to jutro się pouczę

Dziś byłem tylko po wyniki z egzaminu
23 sty 22:22
tn: oraz pozostaje moje generalne pytanie:
Z czego wynika fakt, że my podejrzewamy któryś z dzielników wyrazu wolnego że on będzie
pierwiastkiem?
23 sty 22:22
tn: Godzio, lepiej mi pomóż z tymi wielomianami, mało co szału nie dostanę
mam pytanie do Ciebie
23 sty 22:23
tn: dlaczego przy wielomianach reszta zdarza się ujemna?
przecież to niemożliwe jak może być reszta ujemna? dla mnie to absurdalne
23 sty 22:24
Eta:
Godzio 
Ty to widzisz i ja też , no i
ICSP oczywiście też

ale czy
tn to widzi?
23 sty 22:28
tn: a co masz na myśli konkretnie?
23 sty 22:31
Eta:
Rozkład do grupowania podany przez
Godzia
23 sty 22:32
ICSP: ale co widzę?
23 sty 22:32
tn: aha − widzę takie rzeczy czasem tak czasem nie, jak dobrze się przyjrzę to to zauważę − nie
mniej jednak nie zawsze tak się da i trzeba tą metodą UNIWERSALNĄ której już prawie mnie
nauczyłaś, pozostaja jescze moje pytania
23 sty 22:32
Eta:
23 sty 22:32
Eta:
Jakie pytanie?
23 sty 22:33
Eta:
Jeżeli np W(2)= ...... = −3 to x=2 nie jest pierwiastkiem W(x)
23 sty 22:34
Godzio: ICSP "Dziś byłem po wyniki"
Może się pochwalisz

?
23 sty 22:40
Eta:
Dawaj te wyniki

23 sty 22:41
ICSP: 5 z planimetrii.
Na 5 z algebry już praktycznie szans nie mam
23 sty 22:42
Eta:
Z planimetrii?

gratulacje

!
23 sty 22:43
ICSP: Jak widać nie trafiłem wzoru bramgahghty, tzn bramaghapkyt, tzn bramd... tego na pole
czworokąta.
23 sty 22:44
Eta:
Brahmagupty
23 sty 22:45
23 sty 22:45
23 sty 22:47
23 sty 22:47
Eta:
A jak z programowania?
23 sty 22:48
Godzio:
Musimy z
ICSP prezentować godny poziom jak na Matematykopiszowców
23 sty 22:48
Godzio:
Dzisiaj wyniki będą, ale dzięki
Trivialowi może 4 wyciągnę

haha
23 sty 22:49
Eta:
ICSP nie całuj
Godzia bo Cię zapiszą do Ruchu Waszego z Polmosu Lublin

23 sty 22:49
ICSP: Eta to forum matematyczne nie rozmawiajmy tu o programowaniu
23 sty 22:49
ICSP: Szanowna Pani
Eto ja go nie całuję tylko przytulam. To jest duża różnica
23 sty 22:50
Eta:
No tak

... bo za 20 lat musicie mnie zastąpić na forum
23 sty 22:50
tn: programowanie jest warte uwagi bo to moja pasja

"Jeżeli pierwiastki są wymierne to zawsze "zadziała" " czyli takie rozwiązania które się
pierwiastko−trzy−podobne? 2)rozumiem że reszta przy dzieleniu się nie pojawi ze względu na
twierdzenie Bezouta? 3)co gdyby jednak delta wyszła > 0 (co z tym wtedy robić)?
dlaczego przy wielomianach reszta zdarza się ujemna? przecież to niemożliwe jak może być reszta
ujemna? dla mnie to absurdalne
o te pytania chodzi Eta
23 sty 22:51
Godzio:
Eta jesteś niezastąpiona

Po za tym jakie 20 lat ? 100 jak nic !
23 sty 22:51
tn: to jak Eta, wyjaśnisz te tajemnicze wielomiany?
23 sty 22:54
Eta:
Podziel to zobaczysz ujemną resztę

(x
3−2x
2−6x−8) : (x+1) = x
2+x − 7 i reszta : R= −1
23 sty 22:56
tn: wiem, ale ja własnie tego nie rozumiem, jak może czegoś "zbywać" na minusie?
23 sty 22:58
Eta:
Czyli "debet"
23 sty 23:02
tn: Eta, będę mógł liczyć jutro na Twoją pomoc, w sensie czy znajdziesz jutro czas?
23 sty 23:11
Eta:
Do usług

( wieczorkiem)
23 sty 23:14
Eta:
Tylko nie wiem? czy jesteś
tn ? czy
uu ?
23 sty 23:16
tn: ja mam na tym forum jeden jedyny nick tn
23 sty 23:22
ICSP: tn już chyba poszedł spać więc można troszkę namieszać

x
4 − 3x
3− 14x
2 − 20x − 24 = 0
x
4 − 3x
3 = 14x
2 + 20x + 24
| | 9x2 | |
x4 − 3x3 + |
| = 2,25x2 + 14x2 + 20x + 24 |
| | 4 | |
| | 3x | |
(x2 − |
| )2 = 16,25x2 + 20x + 24 |
| | 2 | |
| | 3x | |
(x2 − |
| + y)2 = 16,25x2 + 20x + 24 + a |
| | 2 | |
| | 3x | | 3x | |
a = (x2 − |
| + y)2 − (x2 − |
| )2 = 2yx2 − 3xy + y2 |
| | 2 | | 2 | |
P = 16,25x
2 + 20x + 24 + 2yx
2 − 3xy + y
2 = (16,25 + 2y)x
2 + (20 −3y)x + 24 + y
2
Δ = (20 − 3y)
2 − 4(16,25 + 2y)(24 + y
2) = −8y
3 − 56y
2 − 312y − 1160 = −8(y
3 + 7y
2 + 39y +
145)
Δ = 0 ⇔ y
3 + 7y
2 + 39y + 145 = 0 ⇔ y = −5
mamy więc :
| | 3 | |
(x2 − |
| x − 5)2 = 6,25x2 + 35x + 49 |
| | 2 | |
| | 3 | |
(x2 − |
| x − 5)2 − (2,5x +7)2 = 0 |
| | 2 | |
(x
2 − 1,5x − 5 − 2,5x − 7)(x
2 − 1,5x − 5 + 2,5x + 7) = 0
(x
2 − 4x − 12)(x
2 + x + 2) = 0
pierwsze :
x
2 − 4x − 12 = 0
x
1 + x
2 = 4
x
1 *x
2 = −12
na oko widać że pierwiastki to : x
1 = 6 oraz x
2 = −2
drugie:
x
2 + x + 2 = 0
Δ = −7
√Δ = {
√7i ; −
√7i}
24 sty 00:33
Eta:
24 sty 00:35
ICSP: fuck..
Mogłem jeszcze wzorów Cardano użyć aby znaleźć ten pierwiastek. Namotałem troszkę...
24 sty 00:38
Eta:
Jak tak dalej pójdzie to razem z
Godziem wychowacie samych "Vaxów"
24 sty 00:40
ICSP: Niestety bez pomocy Vax'a się nie obędzie

To on mnie wielu rzeczy nauczył

Jeszcze muszę go złapać i spytać się o co chodzi z mod... ale to już w ferie spróbuję. Tak za
dwa dni
24 sty 00:42
24 sty 01:34
ICSP: Buuu
Ja dopiero jutro zaczynam
24 sty 14:31
tn: W(x) dzielone na x+2 reszte daje 8 zas przy dzieleniu przez x+1 daje reszte −4
wyznacz reszte z dzielenia przez P(x) =x2+3x+2
24 sty 19:53
24 sty 20:07
tn: a to:reszta z dzielenia W(x) przez P(x) = x4+x3−3x2−4x−4jest wielomianem
R(x)=x3−5x+1. Wyznacz resztę z dzielenia przez x2−4
24 sty 20:59