Studentka Ania: Jaką metodą policzyć taką granicę ?
lim arcctg(√x2+x−√x2−x) ?
x→∞
23 sty 19:51
Studentka Ania:
23 sty 19:56
Krzysiek: skorzystać ze wzoru:
23 sty 19:57
Studentka Ania: no, ale z tego wzoru to się wyzeruje. Jaki to ma sens ?
23 sty 20:26
Tomek.Noah: nie wyzeruje sie
23 sty 20:32
Studentka Ania: teraz widzę, ale mam dalej problem
| | 2x | |
Zostaje mi |
| i nie wiem co dalej. |
| | √x(√x+1−√x−1 | |
23 sty 20:43
Tomek.Noah: mam pytanie skad sie Ci sie wzielo √x w mianowniku? ;> i roznica pierwiastkow?
23 sty 20:54
Tomek.Noah:
| | 2x | | 2 | |
√x2+x−√x2−x= |
| przy x→∞ mamy |
| =1 zatem |
| | √x2−x+√x2+x | | 2 | |
arctg1=?
23 sty 20:55
Studentka Ania: | | π | |
ach. wzór pomyliłem.  , arcctg1= |
| |
| | 4 | |
23 sty 20:57
Tomek.Noah: no jak widzisz nie trudne zadanie
23 sty 21:05