potęgowanie
k~: Mam pewien problem; nie jestem pewna czy jak mam coś takiego: (6 − 2√3)2 , to czy muszę tu
użyć wzoru skróconego mnożenia?
23 sty 19:50
Basiek: No, niekoniecznie możesz też (6−2
√3)(6−2
√3) i mnozyć każde przez każde , a potem dodawać/
odejmować. Ale 10x szybciej bd wzorem skróconego mnożenia
23 sty 19:51
Kejt: musisz. ale możesz tez się męczyć i liczyć na piechotę.
23 sty 19:51
k~: ok, wielkie dzięki ^^
23 sty 19:53
Tragos: można i sobie nieco powyciągać, by mieć mniejsze liczby przy stosowaniu wzoru skróconego
mnożenia

(6 − 2
√3)
2 = [2(3 −
√3)]
2 = 2
2(3 −
√3)
2 = 4(3 −
√3)
2 = 4(
√3*
√3 −
√3)
2 =
4(
√3(
√3 − 1)
2 = 12(
√3 − 1)
2 = ...
23 sty 19:56
Tragos: na początku drugiej linijki ma być:
4[√3(√3 − 1)]2
23 sty 19:58