stereometria
Marta: Do pojemnika z wodą w kształcie graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wpadła sześcienna
kostka. Poziom wody w pojemniku podniósł się o 2cm. Oblicz długość krawędzi tej kostki. Wynik
zaokrąglij do 0,1
23 sty 19:47
dero2005: jaka jest długość krawędzi podstawy graniastosłupa ?
23 sty 20:18
Marta: Nie była podana.
23 sty 20:54
dero2005:
Jeżeli pole podstawy graniastosłupa będzie duże np 500 cm2
to objętość wody wypartej przez kostkę (objętość kostki) wyniesie
Vk = 500*2 = 1000 cm3
a = 3√1000 = 10 cm
Jeżeli pole podstawy graniastosłupa będzie mniejsze np 108 cm2
to objętość wody wypartej przez kostkę (objetość kostki) wyniesie
Vk = 108*2 = 216 cm3
a = 3√216 = 6 cm
Zadanie nie jest jednoznaczne
23 sty 21:43