Pole trójkąta, iloczyn wektorowy.
maciek90: Dane są 3 punkty. Obliczyć polę trójkąta i wysokość poprowadzoną z wierzchołka B.
A [−1, 2, 1]
B [0, 1, 3]
C [1, −1, 4]
Skorzystać z iloczynu wektorowego.
23 sty 19:35
maciek90: Pomoże ktoś?
23 sty 19:49
ostra: tez mam to zadanie

dalby to rade ktos ogarnac?
23 sty 20:39
Michał:
AB =[0−(−1),1−2,3−1] = [1,−1,2]
AC = [1−(−1),(−1)−2,4−1] = [2, −3, 3]
| i j k |
AB x AC =| 1 −1 2 | = 3i + 1j −1k
| 2 −3 3 |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P= |
| |ABxAC| = |
| √32+12+(−1)2 = |
| √11 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
6 lut 12:43
zaq: √493
8 sty 10:10