pole
Alan: nierownosc x
2 +y
2 −6y≥0 przedstawia kolo o polu rownym ;
81π
36π
9π
6π




prosze o wyliczenia
23 sty 19:34
Basiek: x
2+(y−3)
2≥9
r=3
P=πr
2= 81π
A
23 sty 19:38
Eta:
k: x2+y2−6y ≤0 −−− to jest równanie koła !
o: x2+(y−3)2= 9
S(0,3) r2= 9
P= πr2=....
odp: c)
23 sty 19:38
Basiek: Faaajnie, wróć.
3
2= 9



9π (C)
23 sty 19:38
23 sty 19:39
Eta:
x2+y2−6y ≥0 −−−− równanie zewnętrza koła wraz z brzegiem
P= ∞
23 sty 19:41
Basiek: Ej, Ty niedobra
Eto 
Nie ma takiej odpowiedzi, ktoś pomylił znak, a ja się zagapiłam

Nie czepiaj się.
23 sty 19:42
Alan: a skad to 9 jest ?
23 sty 19:43
Eta:
x2+y2−6x+9−9 =0
x2+(y−3)2 −9=0
x2+(y−3)2=9 r2=9
23 sty 19:47
Alan: Ok ja rozumiem jak podstawilam to 9 ale dlaczego akurat 9 a nie inna liczbe np
23 sty 19:51
23 sty 19:52
Alan: a jakos mi mozesz eta wytlumaczyc na szybko?
23 sty 20:02
Basiek: Ja mogę spróbować.
Chcesz jakoś dopasować y−ka do wzoru na postać kanoniczną okręgu.
Robi sie to ze wzoru skróconego mnożenia... tak "zrobić" y
2−6y ? Poprzez "zgadywanie" , ale to
proste, bo −6y=−2ab (ze wzoru skróconego mnożenia), czyli a= −3 , b=y (y−3)
2 No i...
pasowałoby, ale jak to rozwiniesz masz y
2−6y
+9 Musisz się pozbyć 9tki znów "sztucznie",
poprzez odjęcie jej poza nawiasem....

To wszystko, mam nadzieję, ze zrozumiale
23 sty 20:09