..
Kane: | | | log2x| | |
naszkicuj wykres funkcji f(x)= |
| |
| | log7√x | |
jak przekształcić ten wzór aby wyszło coś takiego:
f(x)={2 dla x>1
{−2 dla x∊(0,1)
próbowałem ze wzorem na zmiane podstaw logarytmów ale nic nie wyszło.
23 sty 19:18
Aga: Zamiast 2 i −2 wychodzi 7 i −7.
24 sty 14:20
pigor:
z definicji logarytmu
x>0 i x≠1 , wtedy sądzę, że miało być tak :
| | |log2x| | | |log2x| | | 2|log2x| | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| | log2√x | | 12log2x | | log2x | |
| | 2log2x | |
= |
| =2 , gdy log2x>0 , czyli gdy x>20 ⇔ x>1 , |
| | log2x | |
lub
| | 2(−log2x) | |
= |
| = − 2 , gdy log2x<0 , czyli x<20 ⇔ x<1 , ale x>0 , to 0<x<1 . |
| | log2x | |
24 sty 14:47