matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną z funkcji:
Katarzyna:
Oblicz pochodną z funkcji:
√
2−3x
2
23 sty 19:16
Artur z miasta Neptun:
1
1
f'(x) = ((2−3x
2
)
1/2
) =
(2−3x
2
)
−1/2
*(2−3x
2
)' =
(2−3x
2
)
−1/2
*(−6x) =
2
2
−6x
−3x
=
=
2*
√
2−3x
2
√
2−3x
2
24 sty 09:32