opisz
koksu:

podac:
Zwf
f↑ x∊(
f↓ x∊
23 sty 19:12
Kejt: to ma być parabola, tak? z wierzchołkiem w punkcie (x;2)?
23 sty 19:13
koksu: polecenie opisz wlasnosc funkcji kw. f(x)=3(x+1)2+2
23 sty 19:18
koksu: pkt najwyzszy to 2.xd
23 sty 19:24
koksu: a pkt na x=−1
23 sty 19:31
Kejt:

jeśli dobrze napisałeś wzór to ta funkcja wygląda tak..
23 sty 19:34
koksu: no tak a=3 wiec do gory sory
ale chce te f malejaca i rosnaca bo nie lape o co w tym chodz..
23 sty 19:46
Kejt: "chcesz".. do którego miejsca funkcja jest malejąca?
23 sty 19:47
koksu: wytlumacz jak mam wypisac ten przedzial gdzie f. malejaca a gdzie f. rosnaca
23 sty 19:51
Kejt: najpierw odpowiedz na moje pytanie.
23 sty 19:52
koksu: od −1 .?
23 sty 19:54
Kejt: czemu? maleje od −1? pamiętaj, że na wykres patrzysz od lewej do prawej..
23 sty 19:55
koksu: no przy tym patrze tylko na osie x.?
no nie wiem jak to
23 sty 19:57
koksu: czyli:
od −nieskon. do −1 jest malejaca
a od −1 do +niesko. jest rosnaca ?
23 sty 20:00
Kejt: bingo!
f(x)↘ ⇔ x∊(−∞;−1>
f(x)↗ ⇔ x∊<−1;+∞)
23 sty 20:02
koksu: ok.
ale gdyby byla ta parabola z ramionami do dołu too sie inaczej to bierze chyba?
23 sty 20:03
Kejt:

sam już chyba wiesz?
23 sty 20:06
koksu: tak mi sie to miesza.xd
więc co takie samo rozwiązanie jak wyzej?
23 sty 20:09
Kejt: przyjrzyj się..i zastanów..nie mówię, że nie..ale musisz być pewny.
23 sty 20:12
koksu: no sadze ze tak.
a gdyby wykres byl po prawej str. y i byloby tam zamiast tej −1 =1 to:
f.ros. od 1 do +niesk. a maleje od 1 do − niesko.
23 sty 20:16
Kejt: dobra..kreska idzie do góry w kierunku −1 czy w dół do −1?
23 sty 20:18
koksu: w dol
23 sty 20:19
Kejt: 
dobra..zapamiętaj sobie raz do końca życia..
jeśli parabola ma ramiona w dół(a<0) to najpierw jest rosnąca a potem malejąca.
jeśli parabola ma ramiona do góry(a>0) to najpierw jest malejąca a potem rosnąca.
i zmienia się to w wierzchołku.
więc zastanów się jeszcze raz i podaj mi odpowiedź.
23 sty 20:22
koksu: rosnie od −niesk do −1
od −1 do +niesk. maleje
23 sty 20:29
Kejt: jesteśmy ocaleni..
23 sty 20:31
koksu: mogles dac regule pierw a nie tak

od tylu heh
dieki
23 sty 20:33
Kejt: Mogłaś. powiedzmy, że liczyłam na Twoją inteligencję..
23 sty 20:34
koksu: ok Mogłaś.
23 sty 20:37
Kejt: jeszcze zbiór wartości..
23 sty 20:37
koksu: spoko z tym i reszta daje rade
23 sty 20:39
Kejt: ach, no okej.
23 sty 20:43