funkcja
MAti: Funkcja f(x)=−2x
2+
√6x+c ma jedno miejsce zerowe . wynika stad ze C=

?
23 sty 19:05
Kejt:
Δ=b2−4ac
jeśli jedno miejsce zerowe to Δ=0
b2−4ac=0
(√6)2−4*(−2)c=0
i liczysz.
23 sty 19:07
MAti: Δ=14 a nie 0
Δ=6−4*(−2)=14
23 sty 19:10
Basiek: Tam jest jeszcze zmienna C
23 sty 19:11
MAti: a co oznacza zmienna ?
23 sty 19:12
Basiek: 6+8
C=0 (MA BYĆ RÓWNE ZERO) jeden pierwiastek, gdy Δ=0
8c=−6
23 sty 19:13
Basiek: Zmienna, to taka cholerna literka, która Ci się pląta w obliczeniach i może przyjmować różne
wartości. Raz może być zerem, raz piątka... cholera ją wie, bo to literka.
23 sty 19:14
23 sty 19:19
MAti: aha to tylko ma byc 8c=−6
3
c=−
4
23 sty 19:23
Basiek: Tak

!
23 sty 19:28