funkcja trygonometryczna
Antosia: |3tg2x|=√3 ogólnie wiem jak zrobić, ale w jaki sposób pozbyć się dwójki po tg?
23 sty 18:52
Basiek: No jak sobie wszystko ładnie policzysz już... to wyjdzie Ci
2x=..... +kπ lub 2x=.... +kπ (chyba, bo tu jest moduł)
no i podzielisz sobie te równania przez 2
23 sty 18:53
Antosia: dziękuję !
23 sty 18:54
Basiek: Proszę!

Są jeszcze przypadki, gdzie trzeba niestety korzystać ze wzorów redukcyjnych tg2α=
cośtamcośtam. Ale to wtedy jak masz sporo zmiennych w równaniu i musisz wszystko pozamieniać

To tak na wszelki wypadek piszę.
23 sty 18:56
Antosia: ok, dzieki, ale chodze na korki z rozszerzenia i mysle ze to bede jeszcze miala
23 sty 18:59