prawdopodobienstwo
kasia: czy dobrze obliczylam takie zadanie :
10 na 100 uczennic nie nosi bizuterii, 20% nie maluje paznokci, 120 nie nosi bizuterii i
nie maluje paznokci. oblicz prawdopodobienstwo ze przypadkowo wybrana dziewczyna nosi
bizuterie i maluje paznokcie. wynik podaj w %
p=100%−(5%+5%+15%)=100%−25%=75% ?
23 sty 18:50
kuba: tez bym tak to obliczyl ale ja mocny z maty nie jestem wiec nie wiem czy moje zdanie Ci cos
pomoze
23 sty 19:00
Basiek: A− zdarzenie taki, że nosi biżuterię
A' − nie nosi
B− maluje paznokcie
B' − nie maluje paznokci
P(A) = 0,9
P(A')= 0,1
P(B)=0,8
P(B')=0,2
P(A'∩B')=0,05= (po narysowaniu) Ω−(A∩B)= 1−P(A∩B)=0,05 −> .... to sobie doliczysz, prawda?

P(A∩B)= ?
23 sty 19:04
kasia: to bedzie tak : P(A∩B)=0,9+0,8=1,7
23 sty 19:14
Basiek: A skąd!

P≤1 ZAWSZE.
Skąd Ty takie coś wypisałaś?
Przecież masz.... P(A∩B)= 1−0,05=0.95
Napisałam Ci to powyżej.
Możliwe, ze gdzieś coś zgubiłam... albo pomyliłam. Ale wiesz... Twoje rozwiązanie jest na
10000% złe.
23 sty 19:17
kasia: a podasz mi jakie powinoo byc prawidlowe rozwiazanie tego zadania?
23 sty 19:19
Basiek: 0,95= 95%
TO jest odpowiedź.
23 sty 19:22
kasia: dziekuje
23 sty 19:22
Basiek: Widzę, że wszystko doskonale rozumiesz xD

Proszę.
23 sty 19:22
kasia: wiesz nie mialam z tym do czynienia od jakis 4 lat to troche zapomnialam
23 sty 19:24
Basiek: To masa czasu jest

Ale tak− przede wszystkim rozrysuj sobie te zbiory, to masz już połowę
zadania. Poza tym, przypomnij sobie jeden jedyny wzór z tego działu (bo nie pamiętasz

) I
hm... 2 zadanka z tego działu i jest cacy
23 sty 19:25
ii: dobrze obliczylaś wychodzi 75 %
13 mar 19:02