:)
uu: Pole trójkąta rozwartokątnego jest równe 8. dwa boki tego trójkąta mają długosc 4 i 5. oblicz
długość trzeciego boku trójkąta. wynik zaokrąglij do dwóch miejsc po przecinku.
proszę o pomoc
23 sty 18:42
uu: pomoże ktos?
23 sty 22:21
uu: prosze?:(
23 sty 22:48
ICSP: Wzór Herona znamy?
23 sty 22:51
pigor:
rozpatrzę 1)przypadek
trójkąt jest rozwartokątny , to jeśli c=? − szukana długość boku naprzeciw niego , a
α − miara kata rozwartego , zawartego między danymi, to c2>42+52=√41 , czyli
c>6,40 , wtedy
P=12*4*5*sinα=8 , stąd sinα=45 ⇒ cos2α=1−sin2α=1−1625=925 , a ponieważ
Δ − rozwartokątny , to cosα <0 , więc cosα=−35 , no to z tw. cosinusów
c2=42+52+2*4*5*35=41+24=65 ⇒ c=√65 ≈8,06
23 sty 23:05
uu: dziękuję
23 sty 23:09