pomoc
maturzysta:

Ważne! Nawet nie wiem jak to zacząć.
Narysowana bryła powstała w wyniku odcięcia pewnej bryły od graniastosłupa prawidłowego. oblicz
jej objętość.
23 sty 18:18
Artur z miasta Neptun:
odcięto bryłę => patrz na wysokości => odcięto trochę "czubka"
Obliczasz objętość PRZED obcięciem (h = 10).
Podstawa to trójkąt prawidłowy równoboczny
Objętość odciętej części = ostrosłup o podstawie prostokąta (o bokach 2 i bok trójkąta) i
wysokości = wysokości trójkąta.
Odejmujesz objętości
23 sty 18:24
maturzysta: A jak obliczyć pole podstawy, żeby potem do objętości podstawić?
23 sty 18:29