jesli ktos wie jak rozwiazac to prosze szczegolowo napisac bede wdzieczna
Sweet: wykorzystujac różniczkę funkcji obliczyc przyblizona wartosc wyrazenia:
4√1/16,04
23 sty 18:06
Artur z miasta Neptun: dwa sposoby ... albo rozwijasz wzorem Taylor'a ... albo z definicji pochodnej (różniczki) gdzie
za Δx podstawiasz 0.04
23 sty 18:07
Sweet: a czy moglbys mi to rozwiazac jestem wzrokowcem i tak lepiej by mi bylo
23 sty 18:09
Sweet: robilam to z definicji wiec jakbys mogl rowniez zrobic to z definicji
23 sty 18:09
Sweet: po prostu nie wiem czy dobrze mi wyszło
23 sty 18:10
Artur z miasta Neptun:
| | f(x+Δx)−f(x) | |
f'(x) ≈ |
| ⇒ f(x+Δx) ≈ f(x) + f'(x)*Δx = |
| | Δx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 4√1/16− 14(4√(1/16)5)*0.04 = |
| − |
| *( |
| )5* |
| = |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 25 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| − |
| * |
| ≈ 0.4996875 |
| | 2 | | 128 | | 25 | |
23 sty 18:20
Sweet: dziekuje
23 sty 18:26