Stereometria
Parl: Wyznacz ilość krawędzi,przekątnych,wierzchołków oraz ścian w graniastosłupie prawidłowym
pietnastokątnym.
23 sty 17:59
Artur z miasta Neptun:
a) krawędzie −−− 5 na podstawie + 5 (po jednej z każdego wierzchołka podstawy do "czubka") = 10
b) przekątne −−− (1+2+3+4) − 5 (wszystkich "połączeń" pomiędzy wierzchołkami podstawy jest
1+2+3+4, ale 5 z nich to krawędzie/boki) = 5
c) 5 na podstawie + 1 na "górze = 6
d) 1 (podstawa) + 5 "ku górze" = 6
23 sty 18:04
Kamil: a czemu nie tak k = 3n
K = 45
W = 2n
S = n + 2
23 sty 18:09
Parl: Dzięki za pomoc ,ale to kto ma racje

?
23 sty 18:13
Parl: Pomożecie Rodacy

23 sty 18:17
Parl:
23 sty 18:22
Parl: Kamil czyli
W= 30
S = 17
a przekątne jakim wzorem
23 sty 18:31
Artur z miasta Neptun: wybaczcie ... przeczytałem 5−kątnym

jeżeli jest to 15−kątny to:
K = 2*n = 2*15 = 30
W = n + 1 = 15 +1 = 16
S = n + 1 = 15 + 1 = 16
| | (0+n−1)*n | |
P = Sn − n = |
| − n = 7*15 − 15 = 6*15 = 90 |
| | 2 | |
Objaśnienie:
K −−− krawędzie dzielisz nasz:
− krawędzie podstawy = boki n−kąta w podstawie = ilość kątów = ilość
wiechołków = n
− krawędzie boczne = od każdego wiechołka w podstawie wychodzi 1 krawędź "ku
górze" = n
W −−− ilość wierzchołków w podstawie + 1 "na górze" = n+1
S −−− jest n ścian bocznych + 1 ściana (podstawa) = n+1
P −−− wszystkich "połączeń" w podstawie jest S
n ... ponieważ pierwszy wierzchołek łączysz z
(n−1) wierzchołkami, następny już tylko z (n−2) [bo połączenie z pierwszym już masz] itd. itd.
... minus liczbę krawędzi w podstawie ... stąd P = S
n − n
24 sty 09:28
Aga: Jeśli mówimy o graniastosłupie , którego podstawą jest wielokąt foremny o n=15 bokach to
krawędzi jest k=3n=45,
wierzchołków w=2n=30
ścian bocznych jest 15, a wszystkich ścian wraz z podstawami jest 15+2=17
24 sty 09:37
Artur z miasta Neptun: cholera ... znowu źle przeczytałem

i piszę o ostrosłupie
24 sty 09:53
Aga: Ostrosłup nie ma przekątnych, jedynie przekątne podstawy.
24 sty 09:56
Artur z miasta Neptun:
w takim razie zmienia się diametralnie wizja przekątnych:
Każdy wierzchołek z "podstawy dolnej" łączysz z n−3 (ponieważ jeden wierzchołek jest na
krawędzi, a dwa łączy się poprzez przekątną ściany bocznej, a nie przekątną graniastosłupa)
wierzchołkami z "podstawy górnej", wiec wychodzi:
P = n*(n−3)
24 sty 09:57
pigor: ...
czyli zawsze liczba przekątnych podstawy * 2 = n(n−3}2*2= n(n−3 } − liczba
przekątnych graniastosłupa o podstawie n−kąta , a więc tu 15*(15−3) = 225−45= 180
24 sty 10:59