matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodną funkcji
Sweet:
f(x)=
√
x/arctgx
obicz pochodną funkcji, proszę o szczegołwe rozwiązanie tego przykładu. Nie wiem czy dobrze rozwiązałam, pomocy
23 sty 17:50
Artur z miasta Neptun:
1
x
(
√
x/arc tgx
)' = ((x/arc tgx)
1/2
)' =
(
)
−1/2
*(x/arc tgx)' =
2
arc tgx
1
x
arc tgx − x/(1+x
2
)
=
(
)
−1/2
*
2
arc tgx
arc
2
tgx
23 sty 17:54
Sweet:
dziekuje
23 sty 18:00