f kwadratowa
ewelina11: Mam pytanie odnośnie funkcji kwadratowej
Miałam zadanie gdzie był y=ax
2+b+1 i był podany punkt który nie był ani wierzchołkiem ani
miejscami zerowymi
jak znaleźć wzór takiej funkcji

23 sty 17:49
Kejt: podaj całe zadanie to Ci to rozpiszę i wyjaśnię.
23 sty 17:51
ewelina11: nie pamiętam całego zadania a czy mozna zrobić tak np.
np punkt to (2,3) ale c=1 to (0,1) i zrobic układ równań
23 sty 17:53
ewelina11:
23 sty 17:57
Kejt:
dobra..załóżmy, że masz wzór funkcji: f(x)=x2−bx+2
i wesz, że ta funkcja przechodzi przez punkt (1;2)
wtedy:
f(1)=2
f(1)=1*12−b*1+2=1−b+2=−b+3
−b+3=2
−b=−1
b=1
czyli f(x)=x2−x+2
o to chodziło?
23 sty 17:58
ewelina11: a jak jest obliczyc jeszcze współczynnik a

23 sty 18:01
Kejt: to potrzebujesz dwóch punktów.
23 sty 18:02
ewelina11: chyba jest błąd w twojej funkcji x
2+x+2 tak chyba b jest dodatnie
23 sty 18:08
Kejt: ale napisałam x2 −bx+2
23 sty 18:12
ewelina11: aha już rozumiem dziękuję bardzo.
23 sty 18:16