funkcja wymierna
Ten: Mam pytanie kiedy w funkcji wymiernej oblicza się deltę? W jakich przypadkach? Z góry
przepraszam za być może głupie pytanie.
23 sty 17:15
Artur z miasta Neptun: Δ obliczasz gdy posiadasz wielomian stopnia 2 (wzór ogólny: ax2+bx+c), który przyrównujesz do
0 (np. w celu wyznaczenia miejsc zerowych danej funkcji)
23 sty 17:16
Aga: Napisz konkretny przykład.
23 sty 17:17
Ten: | | x2+3x+4 | |
np. 2−xx+2− |
| |
| | x2+4x+4 | |
23 sty 17:29
Aga: Ustalasz dziedzinę, więc mianowniki przyrównujesz do zera i rozwiązujesz otrzymane równania.
D=R−{−2}, bo z dziedziny wyrzucasz otrzymane rozwiązania.
Aby dodać należy sprowadzić do wspólnego mianownika .
| 2−x | | x2+3x+4 | | (2−x)(2+x)−(x2+3x+4) | |
| − |
| = |
| = |
| x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
23 sty 17:41