Trygonometria
Madzia: cos3x = 0
proszę rozwiążcie mi to i jeśli można wytłumaczcie
23 sty 17:00
Artur z miasta Neptun:
| | π | |
skoro cos3x = 0 to 3x = |
| + kπ |
| | 2 | |
| | π | | kπ | |
więc x = |
| + |
| ; k ∊Z |
| | 6 | | 3 | |
23 sty 17:04
Madzia: a u mnie w odpowiedziach jest cos takiego , (2k + 1) * pi/6
23 sty 17:10
Aga: Jak wymnożysz to otrzymasz tyle samo co Artur.
23 sty 17:12
Artur z miasta Neptun:
Madziu
| π | | kπ | | π | | 2kπ | | π | |
| + |
| = |
| + |
| = (2k+1)* |
| |
| 6 | | 3 | | 6 | | 6 | | 6 | |
23 sty 17:12
Kejt: | π | | π | | π | | 2kπ | | π | | kπ | | π | |
| (2k+1)= |
| *2k + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 3 | | 6 | |
23 sty 17:12
Artur z miasta Neptun: Kejt −−− za późno
23 sty 17:14
Madzia: oj , faktycznie, a moglibyście mi porobić takie? bo ja tego nie rozumiem a muszę zrobić...
sin4x =√3/2
sin(x − √pi/4) = √2/2
tg3x = −√3
23 sty 17:20
Madzia: i jeszcze powiedzcie skad wzielo sie wam w pierwszym to pi/2 + kpi, nie rozumiem dlaczego w
niektorych jest np 2kpi a w nie ktorych tyloko kpi..
23 sty 17:23
23 sty 17:26
Madzia: ale wytłumaczysz mi dlaczego 2kpi a gdzie indziej kpi?
23 sty 17:27
Kejt: 2kπ jest wtedy gdy wartość powtarza się co dwa "brzuszki", czyli występuje tylko przy sinusie i
cosinusie, a kπ jest przy tg i ctg, ale też czasem występuje przy sin i cos..trzeba to
sprawdzać na wykresie. znów mam nadzieję, że nie pokręciłam..
23 sty 17:28
Artur z miasta Neptun: ponieważ wartość '0' cosinus (i sinus) przyjmuje co π
23 sty 17:29
Madzia: a jeszcze tkai cos bo tutaj dzoiwnei jest ten x dany,,
ctg pix/2 = 1/pierwaistek z 3
23 sty 17:37
Artur z miasta Neptun: | | xπ | | 1 | | xπ | | π | |
ctg |
| = |
| ⇔ |
| = |
| + kπ ⇔ .... |
| | 3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
23 sty 17:38
Weronika : Czemu 3x=π/2+kπ

?
13 maj 15:13