Oblicz podaną całkę:t?
Katarzyna: Oblicz podaną całkę:
w tym przypadku t=
√4−4x2
?
23 sty 16:50
Artur z miasta Neptun: niee
23 sty 16:54
Artur z miasta Neptun:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| arc sinx +c; c∊R |
| | √4(1−x2) | | 2 | | √1−x2 | | 2 | |
23 sty 16:55
Katarzyna: Jaką to metodą robisz?
23 sty 17:05
Artur z miasta Neptun:
żadną ... doprowadzam całkę do postaci takiej, z której znam wynik całki, a wiem że:
23 sty 17:06
Katarzyna: ok rozumiem

Wzory pochodnych funkcji trygonometrycznych będzie trzeba zapamiętać wtedy:
| | 1 | |
nie wiem tylko dlaczego wyciągnąłeś |
| przed ten całkę. skąd to sie wzielo |
| | 2 | |
23 sty 17:14
23 sty 17:17
Artur z miasta Neptun:
a zrobiłem to po to by w pierwiastku miec tylko (1−x2) i móc zastosować wzór na arcsin x.
23 sty 17:17
Katarzyna: Kumam już dzięki wielkie
23 sty 17:22