Oblicz podaną całkę:
Katarzyna: Oblicz podaną całkę:
Czyli:
t=x
2+1
dt=(x+1)dx
tak?
23 sty 16:42
Artur z miasta Neptun: źle
23 sty 16:43
Artur z miasta Neptun: po pierwsze −−− zastanów się czy takie podstawienie Ci coś da (odpowiedź brzmi: nie)
23 sty 16:43
Katarzyna: no właśnie widzę, że lipnie coś ; / hm
23 sty 16:45
Artur z miasta Neptun: | | x2−1 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ dx − ∫ |
| dx = x − 2∫ |
| = .... teraz kłania się wzór |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
23 sty 16:46
23 sty 16:46
Katarzyna: Kurcze, nie wiem dlaczego tak zrobiłeś nie kumam metody troszkę
23 sty 16:48
Artur z miasta Neptun: nieee
| x2−1 | | x2+1−2 | | 1 | |
| = |
| = 1 −2 |
| |
| x2+1 | | x+1 | | x2+1 | |
23 sty 16:52
Artur z miasta Neptun:
| | 1 | |
a ∫ |
| dx = arc tg x + c; c∊R |
| | x2+1 | |
23 sty 16:53
Katarzyna: tego to nie skumam z arcisinx + C to kumam ale tego jakoś nie moge
Wiem, że :
ale tak pomału jak dalej?
23 sty 17:33
Artur z miasta Neptun:
to jest wzór

czyli na ściągę
23 sty 17:36
Artur z miasta Neptun:
pomału ... okey
| | x2−1 | |
∫ |
| dx = /// jestem spostrzegawczy i widzę, że "na dole" jest "coś" od "arcusów", |
| | x2+1 | |
| | x2+1 − 2 | |
a żadne podstawienie nie ma sensu, więc /// = ∫ |
| dx = |
| | x2+1 | |
| | x2+1 | | −2 | | 1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = ∫ 1 dx −2∫ |
| dx = x + −2*arc tg x + c; c∊R |
| | x2+1 | | x2+1 | | x2+1 | |
23 sty 17:42
Katarzyna: Rozumiem już

Kocham Cie normalnie

heh
23 sty 18:32