Oblicz pochodną z danej funkcji:
Katarzyna: Oblicz pochodną z danej funkcji:
∫cos(5x)dx
Wzór:
∫cosxdx=sinx+C
Czyli:
∫cos(5x)dx=∫sin5x+C
?
23 sty 16:03
Patronus: Po pierwsze liczysz całki nie pochodne...
Po drugie niestety nie jest tak prosto.
| | 1 | |
∫cos(5x) dx = |
| sin(5x) + C |
| | 5 | |
23 sty 16:11
Katarzyna: Wytłumaczysz mi jak obliczyłeś to całkę nie pochodną?
23 sty 16:13
Katarzyna: Da się to zrobić przez podstawianie?
23 sty 16:14
Artur z miasta Neptun:
Katarina −−− podstawienie // t = 5x; dt = 5 dx ///
23 sty 16:15
Katarzyna: Ok, dzięki

Teraz musze tylko rozkminić skąd do dt się bierze, bo to "t" to sie domyślam ale z
dt mam problem
23 sty 16:19
Katarzyna: Czyli:
t=5x
dt=5dx
dx=1/5 dt
Czyli:
Jak dalej? Kurcze nie wiem
23 sty 16:27
Artur z miasta Neptun: | | 1 | |
niee ... ∫ cos t |
| dt = sin t + c = sin 5x +c; c∊R |
| | 5 | |
23 sty 16:29
Katarzyna: Dziękuję, buziiiii

23 sty 16:35