Oblicz podaną całkę:
Katarzyna: Oblicz podaną całkę:
∫e−5xdx=
Znalazłam tylko taki wzór na forum:
∫ex=ex+C
23 sty 15:38
Artur z miasta Neptun:
to pomyśl tak ... jaka jest pochodna z e−5x ? ... oczywiście e−5x*(−5) .... czyli już
prawie się zgadza
23 sty 15:40
Artur z miasta Neptun: tą całkę też możesz przez podstawienie zrobić .... s = −5x; ds = −5 dx => −1/5 ds = dx
23 sty 15:41
Katarzyna: Oznaczam sobie przez t i dt
Czyli:
−5x=t
−5dx=dt
I co teraz tak?
23 sty 15:50
Katarzyna: dobrze mam?
23 sty 15:56
Artur z miasta Neptun: tak
23 sty 15:56
Artur z miasta Neptun: "zjadłaś" '−' przy obliczaniu pochodnej z (−5x)
23 sty 15:58
Katarzyna: ok

dzięki

widze

Teraz tylko niewiem jak to dalej zapisać
hmm
23 sty 16:02
Artur z miasta Neptun: jak to jak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ∫et dt = − |
| et + c = − |
| e−5x +c; c∊R |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
23 sty 16:07
Katarzyna: okej dziekuje

rozumiem
23 sty 16:11