Ciągi
mat: | | 5 | |
Dla pewnego ciągu an wartości Sn można obliczyc ze wzoru Sn=n2− |
| .Oblicz pierwszy i |
| | n | |
dziesiaty wyraz ciagu (a
n), oraz wzor ogolny ciagu.
23 sty 15:29
23 sty 15:30
mat: cos nie bangla

rozpiszesz chociaz poczatek ?
23 sty 15:37
Basiek: Oblicz
S1=a1 (równocześnie obliczasz a1)
S10 −S9= a10
Masz a1, oblicz a2 (podobnie...) −> będziesz mieć resztę r
Sn= a1+(n−1)r (podstaw) wyjdzie Ci wzór ogólny.
Tak?
23 sty 15:41
Artur z miasta Neptun:
Basiek −−− tak myślałem, ale to nie tak prosto −−− to nie jest ciąg arytmetyczny (jest to
dowolny ciąg)
obecnie próbuję "zgadnąć" wzór ogólny.
23 sty 15:45
mat: no napewno mi to pomoze

dzieki
23 sty 15:45
Artur z miasta Neptun: wzór ogólny wyznaczyć jest bardzo łatwo ...
a
n = S
n−S
n−1
23 sty 15:47
Basiek: Dzięki
Artur, fatalny błąd. Ble.
Przepraszam. Teraz to już chyba nie mój poziom, aczkolwiek chętnie się dokształcę.
23 sty 15:48
Artur z miasta Neptun: więc masz:
a
1 = −4
| | 5 | | 5 | | 5 | |
an = n2 − (n−1)2 − ( |
| − |
| ) = 2n + 1 − |
| |
| | n | | n−1 | | n(n−1) | |
23 sty 15:49
Basiek: a
n=S
n−S
n−1 .... Wróć, jednak mój poziom.

Z tym, że trzeba się w końcu nauczyć ciągów, ech.
23 sty 15:50
Artur z miasta Neptun: | | 5 | |
błąd przy an = ... = 2n−1 + |
| |
| | n(n−1) | |
23 sty 15:51
mat: dzieki wielkie
23 sty 15:58