całki, objętość
***Całka***: 11. Obliczyc objetosc bryły ograniczonej powierzchniami: z = x2 + y2, z = 2 + √x2 + y2,
x = 0 (x ≥ 0).
12. Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchanimi z=5−x2−y2, z=2−√x2+y2 y=0 (y≥0)
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu choćby jednego z zadań, postaram się wyciągnąć wnioski jak
zrobić drugie.
czy powierzchnia: z=2−√x2+y2 jest stożkiem obrotowym? Bo wg mnie tak, a Wolframalpha po
wpisaniu wzoru obrazuje to jako płaszczyznę...
23 sty 15:27
całka: up
23 sty 19:17
całka: proszę o wskazówkę, minęło 4 godziny a ja dalej siedzę nad tym samym zadaniem...
23 sty 19:31
Krzysiek: tak to jest stożek
a)
przechodzimy na współrzędne walcowe:
x=rcosδ
y=rsinδ
z=z
z jest ograniczone:
r2 ≤z≤2+r
0≤r≤4
0≤δ≤2π
23 sty 19:42