Alex: W 1978 roku Grzegorz Markowski (woikalista zespołu Perfekt) był piec razy starszy od
Michała Wiśniewskiego(wokalisty zespołu ich troje), a w 1993roku Michał Wiśniewski był
dwa razy młodszy od Grzegorza Markowskiego. W którym roku obaj beda mieli w sumie
100lat
1 maj 13:45
Alex: obliczyłam juz
1 maj 16:31
Marcin: No to jak obliczylas, to napisz rozw. Moze akurat ktos tez bedzie potrzebowal.
1 maj 16:58
Alex: y-wiek Grzegorza Markowskiego
x-wiek Michała Wisniewskiego
1978r : y=5x
1993r: y+15=2(x+15)
układ równan, podstawiamy za y
5x +15=2(x+15)
5x-2x = 30-15
x=5
y=25 -ich wiek w 78r
w 93r: Markowski miał 40 lat
Wisniewski 20 lat
2os.=100-(40+20)
2os= 100-60
2os=40/2
os=20
do 93 roku dodajemy 20 lat( bo tyle kazda z nich musi sie zestarzec aby suma ich wieku
wynosiła 100)
i wychodzi rok 2013
1 maj 17:27