23 sty 15:26
Łukasz: Najpierw robiłem tak ze licznik ze wzoru skróconego mnożenia co wyszło mi −26+36i i chyba sie
tutaj pomyliłem tylko nie widze gdzie...
23 sty 15:29
Łukasz: jakby ktos mógłby rozpisać mi te wszystkie "i" bo te znaki mi się mylą
23 sty 15:33
pigor:
(1−3i)3=1
3+3*1
2*(−3i)+3*1*(−3i)+(−3i)
3=1−9i+27i
2−27i
2*i=1−9i−27+27i=
=−26+18i=
2(−13+9i)
zatem
| | 2(−13+9i) | | −13+9i | | (−13+9i)(1−i) | |
... = |
| = |
| = |
| = |
| | 2(1+i) | | 1+i | | (1+i)(1−i) | |
| | −13−13i+9i+9i2 | | −13−4i+1 | | −12−4i | |
= |
| = |
| = |
| =−6−2i = −2(3+i) |
| | 1−i+i−i2 | | 1+1 | | 2 | |
23 sty 16:02
Łukasz: ale wzór jest skróconego mnożenia jest zły bo (a−b)3=a3−3*a3*b+3*a*b2−b3
23 sty 16:16
Łukasz: i w rozwiazaniu ma wyjść −2+11i a mi teraz wychodzi −11+124i
23 sty 16:19
Łukasz: Czy ktoś ma pojęcie jak to rozpisać ?
23 sty 16:58
Łukasz: (1−3i)3=13−3*13*(−3i)+3*1*(−3i)2−(−3i)3= 1+9i−27+27i=−26+36i no i potem przez sprzężenie,
pomyliły mi się znaki bo warto pamietac ze −i3=i
23 sty 17:14
Stanley: (a−b)
3=a
3−3*a
2*b+3*a*b
2−b
3
i
2=−1
(1−3i)
3=1
3−3*1
2*3i+3*1*(3i)
2−(3i)
3=1−9i+27i
2−27i
3=
=1−9i+27*(−1)−27*(i
2)*i=1−9i−27−27*(−1)*i=
=−26−9i+27i=−26+18i
| (1−3i)3 | | −26+18i | | 2*(−13+9i) | | −13+9i | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 2+2i | | 2+2i | | 2*(1+i) | | 1+i | |
| | −13+9i | | 1−i | | −13+13i+9i−9i2 | | −13+22i−9*(−1) | |
= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1+i | | 1−i | | 1−i2) | | 1−(−1) | |
3 lip 15:33